Aktuelt: Nyt hold til uddannelsen til Marte Meo terapeut starter forår 2011
Bistrupvej 49, 3460 Birkerød. Ring 4017 6249 / 21 20 62 49 for oplysninger og tilmelding. Se enenu mere på www.marte-meo.dk

Marte Meo metoden er en metode, der virker.
Jette Waagner har forbedret både lettere og tungere problematiske samspil bl. a. i børneinstitutioner. Dette har forhindret børn i at blive placeret i særbehandling.

REFERENCER: Sden 2001 har Jette Waagner uddannet Marte Meo terapeuter. Hun har lavet foredrag, kurser og behandlingsforløb for børneinstitutioner, forældregrupper, ældreplejen, uddannelsessteder og skoler


Jette Waagner
Marte Meo Supervisor
Psykologi- og socialrådgiveruddannet
Underviser på social- og sundhedsskole

Foredrag - undervisning - forløb.

  • Personalearrangement.

Introduktion til Marte Meo metoden for personalet. Teori og principper belyst med hverdagssituationer og videoklip.

2-3 timer eller hel kursusdag

  • Forældrearrangement.

Det gode samspil i familien
Principper, hverdagssituationer i familien og videoeksempler.

Halvanden time eller mere.

  • Personalearrangement.

Forløb over en periode med videooptagelser og tilbagemeldinger for hele institutionen eller en stue af udvalgte situationer fra hverdagen, der ikke fungerer tilfredsstillende: spisning, legesituationer, drenge- og pigekonfliker mv.

  • Individuelle forløb

Forløb over en periode med vidoeoptagelser og tilbagemeldinger med en voksen i samspil med et eller flere børn, hvor samspillet er problematisk.

Marte Meo metoden ruller hen over landet
Fordi metoden er konkret og fordi den skaber hurtige og synlige resultater ved intens indsats - den virker. Det kan derfor ikke undre, at
så mange pædagoger, psykologer, sundhedsplejersker og socialrådgivere har taget metoden til sig.

Kort om Marte Meo metoden
Marte Meo, betyder ved egen kraft og metoden er udviklet af hollænderen Maria Aarts gennem de seneste 20 år - mest i praksis og mindre
ved et skrivebord. Hun har indkredset 5 udviklingsstøttende punkter, der indgår i alle gode samspil - 5 principper til efterlevelse.


De 7 principper:

  • At se og følge initiativer
  • At vente
  • At bekræfte initiativ og følelser
  • Benævne barnet
  • Benævne sig selv
  • Turtagning
  • Personlig ledelse

Marte Meo metoden som forløb er baseret på analyse af korte videooptagelser af samspil mellem f. eks. en voksen og et barn.
På baggrund heraf gives en tilbagemelding til den voksne. I tilbagemeldingen fokuseres der på at vise den voksne konkrete situationer, hvor denne kan se sine styrker i samspillet.

Læringsideen i Marte Meo metoden er, at den voksne udvikler sig ved at blive opmærksom på sine styrker og ressourcer, og barnet understøttes og vokser.

Kontakt Jette Waagner for en uforpligtende samtale om hvordan forløb kan afvikles på jeres arbejdsplads i arbejdstiden inden for en aftalt periode.


Tlf.: 4017 6249

e-mail:
opvaekstkurser@.mail.dk

Uddybende beskrivelse af metoden:

MARTE MEO -
tankerne bag metoden

Marte Meo kommer af latin og betyder "ved egen kraft". Med egen kraft menes, at vi alle har potentialer for udviklingsstøttende dialog. Ved at fokusere på disse potentialer, kan uhensigtsmæssige samspilsformer ændres til mere hensigtsmæssige former for samspil.
På godt dansk betyder det, at metoden fokuserer på og understøtter det, vi er gode til. Den undlader løftede pegefingre af det, vi er mindre gode til, udfra tanken at ingen vokser af at blive kritiseret. Derimod vokser vi alle af at blive set og anerkendt for det, vi er gode til.

Historisk baggrund:
Metoden er udviklet af den hollandske pædagog Maria Arts i begyndelsen af 80'erne. Efter at have arbejdet med familiebehandling i mange år fandt hun, at resultaterne af behandlingen ikke stod mål med indsatsen - der manglede et fælles fokus for behandlingen, så familierne kunne forstå, hvad der skulle ske og dermed selv være aktive i behandlingen. Desuden oplevede hun, at hvor barnet gjorde fremskridt på institutionen, var der ofte tilbagefald efter ophold i hjemmet, uanset om forældrene havde været aktive i behandlingen eller ej. Det betød, at skulle barnets adfærd ændres, måtte opvækstmiljøet også inddrages aktivt i behandlingen.
På baggrund af dette udvikledes Marte Meo metoden som en enkel og konkret metode til ved hjælp af video at analysere, hvordan familiemedlemmernes samspil fungerede.
Metoden har senere vist sig særdeles brugbar til ikke bare voksen-barn samspillet, men alle former for samspil mennesker imellem.

Metoden i praksis:
Der optages videosekvenser af 10-20 minutters varighed, der efterfølgende analyseres udfra metodens 5 principper. Kort fortalt går disse principper ud på følgende:

Initiativ:

At vente:

Hvem tager initiativ og bliver initiativerne fulgt.

Vente på andres reaktion. Vent før du reagerer på andres initiativ. Giver tid til refleksion og tid til at tage initiativer

Bekræfte initiativ og følelser: Bliver initiativet bekræftet positivt? Bekræftelse kan være f.eks. med et smil, at se i samme retning som initiativtageren o.a.

Benævne barnet:

Benævne sig selv:

Beskriv barnets handlinger og følelser. Den anden føler sig set og får lyst til at tage flere initiativer i kontakten med dig. Stimulerer sprogudvikling og koncentrationsevne. Og du synliggør barnet for andre.


Beskrive egne handlinger og følelser. Skaber forudsigelighed og struktur og giver andre kendskab til dig personligt. En forudsætning for barnets mulighed for at samarbejde med dig er, at du er tydelig.

Især i samspil med børn er det vigtigt at sætte ord på dets initiativer, dels af hensyn til den sproglige udvikling og dels af hensyn til at styrke barnets selvopfattelse.

Turtagning: Er alle aktive i samspillet, i hvilket omfang og skiftes man til "at være på banen"?
Positiv ledelse: Hvordan organiserer forældre/pædagog/lærer/læge de strukturerede situationer (lektielæsning, spisning, konsultationer o.a.), Den voksne har ansvaret for stemningen. Hvordan er den følelsesmæssige stemning i samspillet, bruges der overvejende "lad være med det" eller "sådan kan du gøre"-udsagn.

Der laves 2 optagelser af henholdsvis en struktureret og en ustruktureret situation. Struktureret vil sige situationer, hvor der er nogle regler, der skal følges, og situationen har et formål (f.eks. spisning, lektielæsning o.a.) og hvor den voksne har ledelsen. En ustruktureret situation (leg) styres af barnets initiativer, som den voksne følger. Udfra principperne udfærdiges en diagnoseliste over, hvilke udviklingsstøttende potentialer der er til stede i samspillet, og hvilke der skal yderligere aktiveres. Således får den voksne et arbejdspunkt, der skal øves (f. eks. at benævne initiativer) til næste optagelse.
Det er således samspillet, der bliver "klienten" og ikke det enkelte individ. Skyld, skam o.s.v. fratages den enkelte. Dette gør metoden langt mere "ufarlig" for klienterne end mange traditionelle terapi- og
supervisionsformer.